Sursa imagine: xinhuanet.com

Premierul britanic NU acceptă reprezentanți ai Scoției la negocierile pentru Brexit

Premierul britanic Theresa May a refuzat vineri participarea unor reprezentanți ai Scoției la negocierile pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite AFP.

"La aceste negocieri voi negocia ca prim-ministru al Regatului Unit. Vom continua să discutăm și să colaborăm cu guvernul scoțian și cu celelalte administrații regionale, dar, în ceea ce îi privește pe cei care vor fi la masa negocierilor, alegerea din 8 iunie este foarte clară — voi fi eu sau Jeremy Corbin", liderul opoziției laburiste, a spus May la Edinburg, unde a prezentat programul Partidului Conservator pentru alegerile legislative de luna viitoare.
 
May a respins astfel o solicitare a premierului scoțian Nicola Sturgeon, care dorește ca Scoția să rămână în Uniunea Europeană sau cel puțin în piața unică europeană. Poziția guvernului regional de la Edinburg se bazează pe votul majorității scoțienilor împotriva Brexit, la referendumul din iunie 2016.
 
Sturgeon le-a cerut scoțienilor să voteze pe 8 iunie pentru formațiunea ei, Partidul Național Scoțian (SNP), pentru a-i permite o poziție mai fermă și obținerea unui loc în cadrul negocierilor pentru Brexit.
 
Șefa conservatorilor scoțieni, Ruth Davidson, a declarat agenției France Presse că, având în vedere că Sturgeon dorește desprinderea Scoției din Regatul Unit și rămânerea în UE, "ne putem întreba de care parte a mesei de negociere dorește să ia loc". Davidson a reluat și poziția Theresei May, potrivit căreia nu ar fi momentul pentru un nou referendum privind independența Scoției.
 
În septembrie 2014, un scoțienii au decis prin referendum ca Scoția să rămână parte a Regatului Unit, reamintește AFP. Acum, parlamentul de la Edinburg, unde SNP are majoritatea, susține cererea de organizare a unui nou referendum, adresată Londrei de Nicola Sturgeon.
 
Deputatul SNP Angus Robertson a apreciat că May "a venit la Edinburg pentru a le transmite scoțienilor un mesaj simplu: stați la locul vostru" și că "orice deputat conservator ales în Scoția va pune Brexit-ul dur al Theresei May mai presus de locurile de muncă din Scoția pe care ar trebui să le apere".
Autor: Agerpres
20.05.2017 Actual
717
0

Comentarii 0