Sursa imagine: captura FB

Editorialist: Implicarea în protestele împotriva reformei electorale a unor forțe pro-ruse cu o reputație extrem de dubioasă nu este întâmplătoare

Implicarea în proteste a unor forțe pro-ruse și nu doar pro-ruse, cu o reputație extrem de dubioasă, cum ar fi Grigore Petrenco sau ANTIFA, nu este întâmplătoare, iar Maia Sandu și Andrei Năstase riscă să joace rolul „idioților utili” în această schemă, crede analistul politic Petru Bogatu. 

„Eu cred că nu este un lucru întâmplător, faptul că în aceste proteste sunt implicate forțe pro-ruse și nu doar pro-ruse, ci și cu o reputație extreme de dubioasă, cum ar fi Petrenco sau ANTIFA. Cred că nu este un lucru întâmplător, cred că este o penetrație deliberată a serviciilor secrete ruse, a propagandei ruse, a mașinăriei, a dispozitivului politic rusesc în evoluțiile politice din Republica Moldova (...) S-ar putea ca aceaste proteste, în ciuda mizei false, în ciuda obiectivelor destul de spălăcite și duplicitare, aceste proteste ar putea să fie periculoase, dar nu pentru că cetățenii ar fi dispuși să se mobilizeze pentru a protesta împotriva guvernării, împotriva sistemului mixt și pentru dreptul Maiei Sandu de a alege ea candidații. Nu acesta ar putea fi pericolul cel mai mare, ci aceeași imixtiune, repet, ingerință a partidei filo-ruse aici și a mașinii propagandistice de război informațional a Rusiei. Pentru că, subliniez încă o dată, faptul că Petrenco și alții la un moment dat început să iubească o parte a opoziției politice nu este întâmplător. Și probabil că nici Maia Sandu, nici Andrei Năstase nu-și dau seama de aceasta. Eu nu-i acuz acum că ar fi filo-ruși și ar fi agenți de influență ai Moscovei, eu spun că mai curând ei ar putea să joace rolul „idioților utili”, a declarat acesta la emisiunea Fabrika de la Publika TV. 

Totodată Bogatu mai spune că nu trebuie să identificăm societatea civilă cu niște organizații non-guvernamentale și nu trebuie să identificăm toată opoziția cu partidele care au dreptul într-adevăr să protesteze și care au participat la această acțiune, acestea fiind lucruri diferite.  

În același context, expertul Corneliu Ciurea a declarat că ONG-urile care organizează protestelele sunt niște „idioți utili” și nu reprezintă întreaga societate civilă deoarece trișează. „Faptul că aceste ONG-uri își asumă misiune politică nu este reprezentativ. Spre deosebire de partidele politice care sunt votate, ele nu au acest mandat. Singurul mandat este cel care îl dă donatorul. În aceste condiții, aceste organizații, atunci când se implică în activitatea politică, sunt niște impostori. Dacă putem vorbi despre idioți utili, atunci sunt aceste ONG care trișează și spun că sunt societate civilă”, a menționat Ciurea în cadrul emisiunii. 

Autor: Ion Vasilos
16.05.2017 Opinii
1299
0

Comentarii 2

  • Dima:

    Pai si normal, nu a fost nici un eveniment de destabilizare a tarii noastre unde nu a fost implicata FR. Sa lam si cazul cand ei au preluat pachetul majoritar de actiuni la Moldovagaz cu ajutorul premierului tradator Sturza, fiind motiv pentru el, niste datorii de cateva milioane de dolari.

    16.05.2017 11:27
  • OLEG:

    Iata si faptele a batistei pe tambal, ceia ce au pus la cale Nastase Usatii dupa ce ramin cu buza umflata in urma prezidentialelor.

    16.05.2017 11:47