Sursa imagine: moldpres.md

Analist politic despre încercările marilor partide europene de a-și aduce partenerii săi la putere în Moldova

Încrâncenarea cu care PPE și ALDE vor să condiționeze guvernarea de la Chișinău scoate la iveală dublele standarde de care dau dovadă cele 2 formațiuni. De această părere este analistul Corneliu Ciurea care menționează că PPE și ALDE suferă de pe seama faptului că partenerii lor din Moldova au pierdut teren și încearcă să-i aducă la putere. O dovadă în acest sens este și recentul interviu acordat de către europarlamentarul Andi Cristiea postului Radio Europa Liberă. Ciurea aduce în acest sens 3 argumente de bază:
 
„Unu – în Parlamentul European există un consens al tuturor partidelor privind necesitatea acordării ajutorului Moldovei dar, în același timp, condiţionalităţile vor fi înăsprite din cauza problemelor pe care le cunoaştem.
 
Doi – Partidul Popular European din Parlamentul European suferă mult din cauză că a rămas fără un partener serios în Republica Moldova şi acţionează politic pentru a redresa situaţia. Aceeaşi nemulţumire o au şi cei din familia liberalilor europeni din cauza problemelor de care se ciocneşte PL-ul lui Ghimpu.
 
Trei – Andi Cristea remarcă excesul de zel de care dau dovadă popular europenii în Republica Moldova, fapt care contrastează radical cu acţiunile lor în alte regiuni de interes pentru UE – Armenia, Georgia, Iordania, Republica Kârgâzstan, Libanul, Tunisia și Ucraina. În opinia eurodeputatului, doar în Republica Moldova, popularii condiţionează atît de politizat oferirea de ajutoare. O asemenea formulare te face să crezi că această familie europeană aplică standarde duble, vrînd să acţioneze diferit în zone diferite”.
 
Potrivit analistului, PPE continuă să suțină partidele pro-europene de dreapta din Moldova, dintr-un reflex, care se explică prin faptul că au oferit mult support de-a lungul anilor PLDM-ului și liderului său, Vlad Filat.  
 
„Filat şi-a folosit şarmul inclusiv pentru a-i zăpăci pe europeni, susținând că el este singurul reformator autentic în Moldova. Atunci a fost inventată legenda, scornită de comentatorii lui Filat pentru uz extern, despre „oligarhul bun” şi „oligarhul rău”. De multe ori, în Europa la conferinţe auzeam această idee expusă de comentatori binecunoscuţi în Moldova – da, Filat e oligarh dar el e sincer şi bine intenţionat iar Plahotniuc e rău intenţionat şi sabotor înveterat.
 
Europenii s-au dovedit foarte creduli şi au înghiţit uşor gălușca, oferindu-i suport necondiţionat.  Ulterioara lovitura dată lui Filat – arestarea şi apoi condamnarea lui – a fost o lovitură şi în amorul propriu al popular europenilor – marele reformator moldovean nu putea să fie corupt! Europenii nu se pot înşela! Deşi toată lumea din Moldova ştia despre isprăvile şi fărădelegile „oligarhului bun”, europenii din familia popular europenilor trăiesc şi astăzi cu senzaţia că Filat a fost o victimă politică zătrîtă de „oligarhul rău”.
 
Dar n-o pot spune în gura mare pentru că ştiu că toate faptele îi contrazic.
 
Din această  cauză, atitudinea popular-europenilor faţă de Moldova este diferită decît cea faţă de alte state est europene.  Deşi trăiesc o mare deziluzie, ei nu pot să-l acuze pe Filat pentru că prin asta ar fi recunoscut că poartă o bună parte de răspundere pentru situaţia din Moldova. Prin urmare, singura opţiune rămasă este de a persevera în continuare în susţinerea dreptei, luîndu-i în braţe pe cei care astăzi încearcă cu disperare să-i ia locul”, explică Ciurea.
 

Autor: SV
15.05.2017 Opinii
1203
0

Comentarii 1

  • andrei:

    Nu-i nimic, Comisia Europeana a spus că bani vor da nouă! așa că Dont Worry!

    15.05.2017 21:54