Sursa imagine: hotnews.md

(Opinie) Fețele protestului anti-uninominal: inși compromiși care nu pot mobiliza oamenii

Jurnalistul Victor Nichituș semnează o postare pe blogul său în care explică detaliat de ce eșuează protestele împotriva votului uninominal. Potrivit acestuia, liderii protestelor nu pot să mobilizeze oamenii să iasă la proteste din motiv că sunt compromiși și au un trecut dubios, care ridică multe semne de întrebare. Acesta s-a referit în special la Dumitru Alaiba, fostul consilier al ex-premierului Vlad Filat, care reprezintă unul din ONG-urile semnatare a declarației anti-uninominal și care poate fi văzut destul de frecvent la manifestațiile din fața Parlamentului.
 
„Domnul Alaiba este unul dintre activiștii civici care poartă amprenta politicului. Din 2009 până în 2015 domnia sa s-a aflat alături de guvernarea PLDM. Domnia sa este cel care ne asigura, în anul 2013, de la înălțimea funcției economice deținute în structurile guvernamentale,  că decizia de a ceda pachetul majoritar de acțiuni al Băncii de Economii este una corectă și că banca nu va fi furată – la „Banca de Economii va fi bine”. „Indiferent de ce spun oportuniştii din politica noastră, Banca de Economii va fi bine. Eu sunt sigur. Statul niciodată nu a permis şi nu va permite probleme la BEM”, nota atunci domnul Alaiba”, scrie Nichituș.
 
Jurnalistul „trece în revistă” și alți lideri ai mișcării protestatare care ascund afilirea lor cu diverse forțe politice, printre care Arcadie Barbăroșie și Victor Chirilă.
 
„Mediile moldovene au constatat însă că ONG-urile care s-au declarat împotriva modificării sistemului electoral existent, au diferite afiliați cu Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiunea Socială și Partidul Liberal Democrat din Moldova, formațiuni politice care, la rândul lor, se declară împotriva reformei Codului Electoral. Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, a fost unul din fondatorii Platformei Demnitate și Adevăr, organizație care s-a transformat în partid politic. Soția domnului Barbăroșie este vicepreședinte al Partidului Acțiunea Socială condus de doamna Maia Sandu. Domnul Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă, a deținut funcția de consilier al fostului premier Vlad Filat”, adaugă jurnalistul Victor Nichituș.
 

Autor: SV
Sursa: nichitusvictor.blogspot.md
12.05.2017 Opinii
943
0

Comentarii 0