Sursa imagine: olitics.md

Ce o deranjează pe Maia Sandu în 2017, după ce a lăsat-o rece în 2014

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu s-a pronunțat miercuri în favoarea modificării procedurii de finanțare a partidelor politice, deși la precedentul scrutin parlamentar această problemă nu o deranja defel, nici chiar în cazuri de finanțare ilegală evidentă.

PAS a prezentat miercuri un proiect de modificare a Codului electoral care prevede, printre altele, micșorarea cuantumului maxim de mijloace bănești cu care poate contribui o persoană fizică sau juridică la finanțarea partidelor politice, precum și interdicția ca angajații din cadrul instituțiilor de la stat să poată face donații în mărimi mai mari decât 10 % din venitul anual.

Aceste măsuri, potrivit PAS, au drept scop excluderea corupției politice, este însă de menționat că în anul 2014, când Maia Sandu a candidat pe listele PLDM la alegerile parlamentare au existat mai multe cazuri de finanțare obscură sau chiar ilegală a campaniei electoraler a acestei formațiuni, dar atunci aceasta nu s-a arătat deranjată de acest lucru.

Presa a scris atunci că Nighina Azizov, șefa Cabinetului vicepreședintelui Parlamentului, Liliana Palihovici, adică o angajatà a unei instituții de stat, a donat pentru campania PLDM 300 de mii de lei, în condițiile în care venitul ei anual era de ceva mai mult de 100 de mii de lei. Adică a donat de aproape trei ori mai mult decât a câștigat.

Maia Sandu nu a ieșit atunci în fața presei să reclame modul în care era finanțat partidul pe al cărei liste se balota.

O altă propunere formulată de PAS și care a fgost criticată dur de experți este cea care ar permite finanțarea partidelor din afara țării. Acest lucru ar permite o implicare și mai mare a Federației Ruse sau a unor cercuri oculte în activitatea păolitică din Republica Moldova.

Autor: SV
21.04.2017 Actual
535
0

Comentarii 0