Sursa imagine: literaturasiarta.md

Votul uninominal, „colac salvator”? Opinia unui om de cultură care „costă enorm”

Mă gândesc la votul uninominal. Ce e rău în asta? Se întreabă naivul din mine. Chiar e super, scrie omul de cultură Iulius Popa în săptămânalul scriitorilor din Republica Moldova „Literatura și Arta”.

M-am săturat să votez pentru partide care de fiecare dată mi-au înşelat aşteptările şi mi-au batjocorit speranţele. Doar liderul iese în faţa oamenilor şi vreo câţiva inşi din anturajul lui. Restul îl constituie persoane necunoscute, unii – cu pete negre în biografie. E ca şi cum ai vota cu ochii legaţi. Ajungând în Parlament, deputaţii îşi fac de cap. O dată i-am răbdat, a doua oară. Cât se poate?!
 
Îşi putea imagina oare vreun individ, în 2009, că ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin va fi abandonat de majoritatea fracţiunii sale, trecând la echipa Partidului Democrat? Eu – nicicând! Ştiu: avem o sumedenie de eroi după război, care-şi asumă capacităţi extrasenzoriale. Ei au prevăzut totul, numai că post-factum. Eu însă admir aceste capacităţi la eroii de până la război.
 
Sau cine-şi închipuia, în acelaşi an 2009, că Vladimir Filat va sta la închisoare, iar o bună jumătate din fracţiunea sa va adera la acelaşi Partid Democrat. Sunt de acord cu concluzia lui V. Voronin, formulată, în rusă, la o recentă şedinţă a Parlamentului: Actul prostituţiei politice a luat sfârşit.
 
***
 
Votul uninominal reprezintă o puternică lovitură contra forţelor de dreapta, zice pragmaticul din acelaşi eu. Ne luăm La revedere, aproape echivalent cu un Adio, de la revenirea lor în forţă la cârma statului. Slabă nădejde că balanţa electorală şi mentalitatea societăţii se vor schimba până în 2018. E riscant să glumeşti cu poporul, având minte de norod. Şi cu o intelectualitate amorfă, pestriţă, uşurel agramată şi profund indiferentă. Avansând pe orbita pragmatismului până la capăt, situaţia mă face să pledez pentru votul uninominal.
 
Norodul de mult nu mă mai interesează. Altceva mă îndeamnă la cugetări cu efect tragic: acapararea Parlamentului de către socialiştii putinişti. Aici uninominalal serveşte de colac salvator. Partidul Democrat îi va cumpăra pe toţi deputaţii aleşi pe circumscripţii. Şi vom trăi ca azi. În caz contrar, vom trăi cu perspectiva de mâine, în vagonaşul cu locomotivă socialistă în drum spre fostul imperiu. Posibil, vom ajunge mai repede, economisind timpul: ne vom descărca direct din avion.
 
Optez pentru votul uninominal. Concomitent, sunt împotriva lui. Şi da, şi nu. Şi nu, şi da. Naivul din mine s-a contopit cu pragmatismul meu. Decât o dreaptă minoritară, bătăioasă în Parlament, mai bine o majoritate naufragiată, mutându-şi fundul când într-o barcă, când în alta. Aleg mereu răul cel mic. De noţiunea binele cel mare nici n-am auzit. Ce e de făcut dacă naţionalii din Parlament, comportându-se porcos, uită de un factor serios: un popor înşelat permanent întotdeauna degradează până la mintea de norod. De prisos să aştepţi de la el răbdare la infinit. Toate au o limită. În ce mă priveşte, gingaşa şi umila mea persoană costă enorm. Nu mă cumperi cu una-cu două...
 
***
Autor: Iulius Popa
Sursa: literaturasiarta.md
25.03.2017 Opinii
1737
0

Comentarii 2

  • Efim:

    Personal am vazut ca actualul sistem electoral a facut posibila intrarea in Parlament a asa oameni ca Platon. Ulterior ne-am trezit ca prin Moldova s-au spalat miliarde reusesti. Insa pe calea uninominala , vor ajunge in Parlament doar cei selectati cu atenti e de cetateni. Adica cei care au reusit sa realizeze cu adevarat ceva impotant pentru localitatea de unde provin.

    27.03.2017 15:25
  • Arion:

    `Costa scump¬, adica i s-a platit scump ca sa scrie exact ce gandeste prietenul meu, Plaha?

    29.03.2017 20:55