Sursa imagine: novayagazeta.ru

Investigație! Din nou despre Laundromat, sau de ce FSB-ul rusesc se opune investigațiilor pe acest caz

Publicația rusă ”Novaia gazeta” publică o nouă investigație despre cunoscuta operațiune ”Laundromat”, prin care au fost spălate 20 de miliarde de dolari din ruse prin sistemul judecătoresc și bancar și Republica Moldova. Și această sursă sugerează că serviciile speciale ruse, sau mai exact FSB-ul, împiedică în mod deliberat examinarea cazului și pedepsirea vinovaților.

"Novaia Gazeta" aminteșe că a scris încă în 2014 despre "Laundromat" - cea mai mare operațiune de spălare a banilor din Europa de Est. Era vorba de retragerea din Rusia a 22 de miliarde de dolari (sau 700 de miliarde de ruble), în perioada anilor 2011-2014, sub pretextul de executare a unor hotărâri judecătorești ilegale, pronunțate de judecătorii moldoveni.

De atunci, peste tot în lume au fost inițiate cauze penale, unele dintre băncile europene implicate în spălarea banilor rusești au fost penalizate sau li s-a retras licența. Însă, deși principala țară afectată în această istorie a fost și rămâne Rusia, ancheta organelor abilitate decurge lent, notează autorii. Mai mult decât atât, săptămâna trecută autoritățile moldovene au acuzat în cadrul serviciile speciale ruse că împiedică deliberat investigarea acestui caz și exercită presiuni asupra oficialilor moldoveni.

În luna septembrie 2014 de la Moscova la Chișinău cu o misiune importantă și secretă au sosit doi oameni. Ambii cu pașapoarte emise în aceeași zi de Ministerul rus de Externe, cu doar o zi înainte de sosirea la Chișinău. Dar serviciile de securitate ale Moldovei au fost avertizate cu privire la vizita lor. Oaspeții de la Moscova erau așteptați și chiar existau multe speranțe în privința acestei vizite

Cei doi erau Alexei Șmatkov și Evghenii Volotovskii. Ambele – ofițeri ai direcției "K" a FSB-ului rusesc, care se ocupă de sistemul financiar al țării. Cei doi au sosit la Chișinău ca să reprezinte FSB-ul la o întrevedere cu organele de anchetă moldovenești privind  retragerea a 22 miliarde $ din Rusia, prin decizii ilegale ale judecătorilor din Moldova. Însă după ce s-au întors la Moscova, potrivit autorităților moldovene, serviciile speciale ruse au început să împiedice investigarea cazurilor de spălare a banilor și să facă presiuni asupra oficialilor moldoveni aflați în vizite în Federația Rusă.

”Novaia Gazeta” face trimite la o investigație recentă realizată de titrata agenție internațională Reuters în care se vorbește că în spatele ”afacerii” de 22 de miliarde de dolari ar putea sta FSB. Iar la scurt timp înainte de aceasta, premierul și președintele Parlamentului de la Chișinău u transmis o notă federației Ruse în care își exprimau poziția față de presiunile asupra funcționarilor.

Potrivit unor surse care au solicitat anonimatul, scandalul diplomatic între usia și Moldova a început încă în 2014, atunci când serviciile speciale rusești au refuzat să sprijine investigarea cazului.

"Avem senzația că [Volotovski și Șmatkov] nu a venit să ne ajute, dar să vadă cât de departe am ajuns cu ancheta și să obțină toate materialele. După aceea a început un adevărat ping-pong; cererile noastre erau transmise de la o direcție la alta a FSB"- a declarat, cu condiția protecției anonimatului un angajat al organelor de drept moldovenești.

”Novaia Gazeta” menționează că inițial, unele unități ale FSB-ului au fost destul de active în anchetarea acestui caz, dar când s-a ajuns la etapa dosarelor penale, ancheta a început să fie stopată.

În continuare ziarul detaliază cum a funcționat schema Laundromatului, cum au fost implicați simpli cetățeni pe numele cărora au fost înregistrate zeci de companii fantomă, în schimb printre figuranții principali este și Igor Putin, despre care se spune că este văr cu președintele rus Vladimir Putin. Sistemul judecătoresc moldovenesc a fost implicat pentru a legaliza scoaterea banilor din Federația Rusă, explică publicația. În Republica Moldova ”mediatorul” din sistemul bancar a fost Moldindconbank, despre care se cunoaște că era controlată de controversatul raider Veaceslav Platon.
 

Autor: Ion Vasilos
20.03.2017 Actual
923
0

Comentarii 5

 • Andrei:

  Și toată schema ghidată de o singură persoană, Veaceslav Platon, raider cunoscut în tot spațiul CSI pentru că spală tare bine banii rușilor, și primește un comision gras pentru asta.

  20.03.2017 15:32
 • Buga:

  Acum ce mai spiun uni din opozișie că nu se face dreptate ? Oare ie nu văd la cât de departe s-a ajujns toate aceste și că-s implicați și oameni de talie foarte înaltă cum ar fi verișorul președintelui din Rusia.

  20.03.2017 15:57
 • Oleg:

  Presa care il apara pe Platon, trebuie sa constientizeze ca Laundromatul nu este un mit dupa cum incearca sa ne convinga ei :)
  Moldova a avut de suferit din urma acestor spalari de bani.

  20.03.2017 16:14
 • Dinu:

  Deci rezulta ca in aceste spalari de bani realizate de Platon, ar putea fi implicati si oameni din Kremlin, de asta FSB-ul ii acopera.

  20.03.2017 17:12
 • Andre:

  In rezultatul acestor operatiuni de spalare a banilor rusesti, a suferit si imaginea RM pe plan international, fiind catologata ca o "spalatorie de bani"

  23.03.2017 10:08