Sursa imagine: realitatea.net

Socor: România e perfect adăpostită de o invazie rusească

Analistul Vladimir Socor consideră că România este la adăpost de o invazie rusească, fiind într-o postură relativ mai avantajată în comparație cu Polonia și țările baltice. Nu așa ar fi stat lucrurile, însă, dacă Rusia cucerea Odesa, spune expertul.
 
Rusia a alimentat teama românilor de un posibil război sau de o posibilă invazie militară prin invadarea Ucrainei. „Pentru prima dată există în România o prezenţă militară a SUA - aceste desfăşurări sunt decizii ale administraţiei Obama, iar ruşii au sperat că administraţia Trump nu le va duce la bun sfârşit. Capacitatea de descurajare a trupelor este recunoscută ca atare de către NATO şi necesitând desfăşurări de trupe suplimentare. Asta se discută în NATO. S-a discutat la Bruxelles, acum o săptămână, vor fi măsuri suplimentare”, a declarat analistul politic la Realitatea TV.
 
„România e perfect adăpostită de o invazie rusească. Nu există un astfel de risc. Riscul ar fi apărut dacă Rusia s-ar fi instalat în regiunea Odesa, ceea ce nu s-a întâmplat. România a devenit un pilon euroatlantic la fel de important ca şi Polonia. Politica SUA la Marea Neagră se bazează pe aceşti doi piloni. În Polonia, implicarea SUA este mare, chiar şi la nivel social şi cultural. La rândul lor, polonezii sunt activi în SUA. Nu vedem aceste lucruri în România - evident, atenţia SUA e solicitată din atâtea direcţii, încât....", a detaliat consultantul politic.
 
Socor a explicat şi de ce, din perspectiva sa, bazele americane din Turcia nu vor fi niciodată înlocuite cu baze în Polonia şi România: „Amplasarea geografică a bazelor SUA în Turcia nu ar putea fi înlocuită nici de România şi nici de Polonia. Din punct de vedere american, Turcia e mult prea importantă pentru a o pierde pe motive politice sau de drepturi ale omului. Aceeaşi abordare a fost şi în timpul administraţiei Obama, care era o susţinătoare fermă a drepturilor omului", a explicat analistul.
Autor: Digi24.ro
27.02.2017 Opinii
1760
0

Comentarii 3

 • Realist:

  Romania e la adapost, dar Moldova?! Dupa ce rusii au presedintele lor la noi in Moldova riscul ca armata ruseasca se poate implica la noi creste pe zi ce trece

  27.02.2017 10:28
 • Serafim:

  Sper ca Moldova se va mobiliza și guvernul și parlamentul nui vor permite președinteleui țarii să își realizeze planul rușilor.

  27.02.2017 10:44
 • Dumitru:

  Si daca Romania e adapostita, Socor a decis ca in Moldova poate promiva interesele lui Putin asa-i? Poate Socor ii sugera lui nastase sa ceara anticipate sau alegerea directa a presedintelui stiind situatia ca moldovenii s-au dezamagit in pro Europenism din cauza hotiilor lui Filat?

  27.02.2017 11:46