Sursa imagine: adrnord.md

În raioanele Briceni și Edineț vor fi eficientizate energetic două instituții publice, iar în raionul Râșcani va fi construită o piață regională angro

Școala-internat sportivă din satul Grimăncăuți, raionul Briceni, și Instituția Medico-Sanitară Publică „Centrul de Sănătate Edineț” vor fi eficientizate energetic, iar la Râșcani va fi construită o piață regională angro. Aceste lucruri vor fi posibile grație unor proiecte demarate recent de ADR Nord.
 
O comisie specială formată din reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR Nord a efectuat joi, 23 februarie, vizite de lucru în cadrul celor trei proiecte regionale în raioanele Briceni, Edineț și Râșcani. Membrii comisiei au examinat și au estimat nivelul de pregătire pentru inițierea implementării proiectelor.
 
 
 
La Briceni, specialiștii ADR Nord s-au întâlnit cu aplicanții și partenerii proiectului „Asigurarea eficienței energetice a clădirii Școlii-internat sportive din satul Grimăncăuți, raionul Briceni”. Potrivit reprezentanților Consiliului Raional Briceni și ai Primăriei comunei Grimăncăuți, prin realizarea acestui proiect se urmărește crearea condiţiilor optime pentru tinerii sportivi în cadrul Școlii-internat sportive din satul Grimăncăuți, utilizând tehnologii energo-eficiente. Acest proiect va contribui la reducerea consumului de energie termică a instituției, prin renovare şi termoizolare. Totodată, prin instalarea sistemelor electrice, de iluminare, încălzire şi ventilare moderne vor fi reduse cheltuielile operaţionale pentru întreținerea clădirii. Valoarea totală a proiectului este de 6.191.550 de lei. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 3.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Proiectul va fi implementat în decurs de 24 de luni.
 
 
 
La Edineț, echipa de monitorizare s-a întâlnit cu reprezentanții Consiliului Raional, responabili de implementarea proiectului „Creșterea indicilor de eficiență energetică a Instituției Medico-Sanitare Publice «Centrul de Sănătate Edineț»”. Prin acest proiect se urmărește crearea condițiilor optime pentru prestarea serviciilor medicale de calitate în incinta Instituției Medico-Sanitare Publice „Centrul de Sănătate Edineț", aplicând tehnologii energo-eficiente. Astfel, implementarea acestui proiect va contribui la utilizarea eficientă a cheltuielilor operaționale pentru întreținerea instituției medicale și va contribui la dezvoltarea capacităților angajaților în domeniul asigurării eficienței energetice a obiectului renovat. Valoarea totală a proiectului este de 9.692.640 de lei. CNCDR a aprobat alocarea a 4.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Proiectul va fi implementat în decurs de 36 de luni.
 
 
 
La Râșcani, membrii echipei de monitorizare reprezentanții Consiliului Raional, pentru a discuta pe marginea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin amenajarea pieței regionale angro și a spațiilor destinate activitaților neagricole în raionul Râșcani”. Potrivit reprezentanților Consiliului Raional Râșcani, prin implementarea acestui proiect se dorește dezvoltarea infrastructurii de afaceri regionale pentru asigurarea comerţului eficient a produselor autohtone de legume şi fructe, în condiţii igienice, de calitate şi în folosul consumatorilor. În acest sens, va fi construită o piață regională angro conectatăla infrastructura de utilităţi publice şi căi de acces. Totodată, proiectul prevede și crearea mecanismului de funcţionare a pieţei regionale angro şi de promovare a serviciilor pieţei regionale angro. Valoarea totală a proiectului este de 20.020.000 de lei, din care 20.000 de lei reprezintă contribuția Consiliului Raional Râșcani. CNCDR a aprobat alocarea a 7.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Proiectul va fi implementat în decurs de 24 de luni.
 
Echipa de monitorizare și aplicanții proiectelor au convenit ca, în scurt timp, să fie desemnați managerii locali pentru fiecare proiect în parte. Pentru inițierea curândă a procedurilor de achiziții publice și demararea propriu-zisă a lucrărilor în cadrul proiectelor regionale, aplicanții urmează să aducă în ordine seturile de documente necesare împreună cu specialiștii ADR Nord.
 
ADR Nord a anunțat că, în anul 2017, va implementa 12 proiecte de dezvoltare regională cu finanțare din FNDR. Astfel, pentru activitățile de realizare a acestor proiecte, a fost aprobată, printr-o decizie a CNCDR din 27 ianuarie a.c., alocarea a  69.500.002 de milioane de lei. Mai multe detalii în acest sens se găsesc AICI.
Autor: HotNews
Sursa: adrnord.md
24.02.2017 Actual
2191
0

Comentarii 0