Sursa imagine: mdrc.gov.md

Beneficiarii locuințelor sociale din Soroca și-au primit cheile de la apartamente

Beneficiarii de locuințe sociale din Soroca și-au primit astăzi cheile de la apartamente, în cadrul unei ceremonii festive organizată de autoritățile publice locale din raionul Soroca. Cele 72 de locuințe au fost distribuite tinerilor specialiști angajați în sectorul bugetar, familiilor cu mulți copii și persoanelor cu nevoi speciale.
 
Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip și-a exprimat susținerea Guvernului în identificarea soluțiilor de finanțare pentru alte astfel de proiecte, încurajând autoritățile locale să colaboreze cu cele centrale pentru a dezvolta proiecte cu adevărat importante pentru oameni și pentru comunitățile lor. De asemenea, premierul a precizat că cea mai mare bogăție a Republicii Moldova sunt oamenii și, în acest sens, merită să se facă investiții.
 
„Aceste apartamente înseamnă o șansă la o viață mai bună pentru tot atâtea familii de soroceni, inclusiv a unor familii tinere. Guvernul pe care am onoarea să-l conduc vrea să sprijine tinerii din țara noastră, să-i încurajeze să rămână aici și să-și întemeieze o familie. Cea mai mare bogăție a Republicii Moldova sunt oamenii. Trebuie să avem grijă și să investim în cetățenii țării noastre. Pe parcursul anului 2017 vom face și mai multe investiții sociale, pentru că dumneavoastră meritați”, a precizat premierul Pavel Filip.
 
La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca a vorbit despre costul și obiectivul proiectului, subliniind în ce localități se construiesc, în prezent, locuințe sociale.
 
„Costul total al proiectului din Soroca a constituit circa 2,2 milioane de euro, din care 65 la sută au fost oferiți de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar alte 35% a constituit contribuția, inclusiv nefinanciară, a autorităților publice locale. Obiectivul este de a  depăși eficient o veche provocare, asigurarea cu locuințe a tinerilor specialiști, a cetățenilor cu venituri mici, a persoanelor cu nevoi speciale. În ultimii doi ani, am reușit  să construim locuințe sociale pentru concetățenii din raioanele Călărași, Briceni, Sângerei, Hâncești, în total 171 de apartamente. În prezent, se efectuează lucrări de construcție pe șantierele din raioanele Nisporeni, Ialoveni, Leova, adică alte 280 de apartamente sociale. În primăvara acestui an vor demara construcțiile și în raioanele Fălești, Rezina și Glodeni”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, în discursul de deschidere a ceremoniei de înmânare a cheilor de la apartamente.
 
Totodată, oficialul a precizat că până la sfârșitul anului 2018, în total vor fi construite circa 700 de locuințe sociale.
 
Faza a doua de construcție a locuințelor sociale a demarat în Republica Moldova în anul 2012, în baza unui Acord de parteneriat prin care Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a acceptat să ofere un împrumut Republicii Moldova în sumă totală de 20, 4 de milioane de euro pentru o perioadă de până la 20 de ani, cu o perioadă de grație de cinci ani. De asemenea, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și-a exprimat disponibilitatea de a lansa negocierile referitor la inițierea fazei a treia a proiectului.
Autor: HotNews
Sursa: mdrc.gov.md
16.02.2017 Actual
1162
0

Comentarii 0