Sursa imagine: adrnord.md

FOTO. La nordul Moldovei va funcționa un centru de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole

La Cupcini, raionul Edineț, a fost recepționat joi, 19 ianuarie, primul centru apicol de la nordul Moldovei, reparat în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională realizat de ADR Nord. Lucrările de reparație a centrului și amenajarea teritoriului din preajma acestuia se cifrează la aproximativ 1,2 milioane de lei.
 
Potrivit unui comunicat al ADR Nord, centrul apicol este constituit din două departamente, unde vor fi create cel puțin nouă locuri de muncă: un departament informațional și de marketing a produselor apicole și un departament de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole, ce urmează să fie dotat cu utilaj special în perioada următoare. Anterior, ADR Nord a achiziționat și a livrat centrului apicol mobilier și tehnică de calcul, conform proiectului.
 
 
Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, interesul sporit al României față de proiectul apicol realizat la nordul Republicii Moldova sporește șansele ca acesta să devină o frumoasă poveste de succes în viitorul apropiat. „Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din nordul Moldovei prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali”, susține directorul ADR Nord.
 
Până în prezent, au fost instruiți, în cadrul a două cicluri de seminare, 100 de apicultori din nordul Moldovei. Totodată, în cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine, fapt ce va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor. De asemenea, în cadrul proiectului apicol a fost constituită Asociația obștească „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord”. Fondatori ai Asociației sunt câte un apicultor din municipiul Bălți și din cele 11 raioane din Regiunea de Dezvoltare Nord.
 
 
Valoarea totală a proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” se cifrează la 157.382 de euro, oferiți de Guvernul României, prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (RoAid). Proiectul-pilot este implementat de ADR Nord în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul raional Edineț. Beneficiarul proiectului este Consiliul raional Edineț.
Autor: HotNews
Sursa: adrnord.md
19.01.2017 Actual
2700
0

Comentarii 0