Sursa imagine: adevarul.ro

Un centru apicol modern va fi deschis în raionul Edineț

Un grup de apicultori din nordul R. Moldova s-a deplasat recent în România pentru a studia experienţa colegilor din diferite zone de peste Prut. Cunoştinţele vor folosi pentru o mai bună activitate a centrului apicol ce urmează să fie deschis în oraşul Cupcini, raionul Edineţ, cu susţinerea Guvernului României.

Apicultorii din Regiunea de Nord au vizitat mai multe întreprinderi de profil din Iaşi, Vaslui, Focşani şi Râmnicu Sărat. Specialiştii din ţara noastră s-au interesat în mod special de aspecte ce ţin de reproducerea albinelor, comercializarea mierii, utilajul apicol, medicamente şi hrana pentru albine.
 
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Vasile Puf, le-a spus colegilor moldoveni că secretul succesului constă în meseria corect practicată, indiferent de condiţiile meteo. „Poate să curgă nectarul din flori, însă nu are nici un sens dacă nu are cine să-l culeagă. Nu putem face ceva durabil fără să muncim, să punem suflet. 99% din mortalitatea albinelor are drept cauză incompetenţa apicultorului, or, toată tehnologia trebuie făcută la timpul optim. Dacă beneficiaţi de acest program, să-l duceţi pînă la capăt, pentru că este o experienţă pozitivă pentru dumneavoastră”, a menţionat Vasile Puf.
 
Proiectul „Creşterea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova” a fost iniţiat un an în urmă şi are un buget de circa 160 mii de euro, finanţat de Guvernul de la Bucureşti prin Asistenţa oficială pentru dezvoltare a României. Centrul de la Cupcini, care urmează să fie finalizat cel tîrziu la începutul anului 2017, va fi constituit din două departamente: unul pentru probleme informaţionale şi de marketing al produselor apicole şi altul pentru achiziţia, procesarea şi ambalarea produselor apicole.
 
Pentru a face acest centru competitiv şi rentabil, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord a organizat pentru apicultorii din zonă seminare, vizite de studiu, ateliere de lucru, pînă în prezent fiind instruiţi peste o sută de specialişti.
Autor: Moldpres
06.07.2016 Actual
2145
0

Comentarii 0