Sursa imagine: adrnord.md

România vrea să îndulcească profitul apicultorilor din nordul Moldovei

FOTO: Conf. dr. Narcisa Mederle despre biologia, nutriția și patologia albinelor, la Bălți.

Acum trei ani, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a elaborat un proiect de dezvoltare regională care să contribuie la crearea condițiilor mai bune pentru apicultorii din raioanele de nord ale Republicii Moldova. Atunci, inițiativa a fost dezvoltată în cadrul unui proiect twinning de dezvoltare regională, la care au participat și experți din România și Franța.
 
Odată îmbunătățit cu ajutorul experților români și francezi, proiectul-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” a obținut finanțare din partea Guvernul României prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare. Valoarea totală a proiectului se cifrează la 157,382 de euro. Proiectul-pilot, lansat în iunie 2015, la Edineț, se înscrie în prioritatea II din Strategia de Dezvoltare Regională Nord – susținerea dezvoltării sectorului privat și a pieței forței de muncă.

De la practică la știință
 
Recent, 100 apicultorii din municipiul Bălți și din cele 11 raioane ale Regiunii de Dezvoltare Nord au participat la un ciclu de seminare despre biologia, nutriția și patologia albinelor. Seminarul a fost ținut de către conf. dr. Narcisa Mederle de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, România.
 
Profesoara de la Timișoara le-a prezentat apicultorilor din raioanele de nord ale republicii informații prețioase despre cum să hrănească suplimentar familiile de albine și în ce situații se impune suplimentarea alimentației la familia de albine. Totodată, conf. dr. Narcisa Mederle s-a referit și la profilaxia și combaterea celor mai importante boli infecțioase și micotice ale albinelor.
 
„Mulțumesc că am avut ocazia să mai întâlnesc oameni care mai au încă suflet bun, care mai cred în Dumnezeu, mai cred în iubire și mai cred în principiile sănătoase ale vieții. Ideea acestui proiect este minunată, este absolut reală și ancorată în actualitate. Și eu îmi doresc, ca și domnii apicultori, să fie doar un început și o continuare. Vă felicit foarte mult pentru tot ce ați făcut”, le-a spus Narcisa Mederle apicultorilor.
 
De asemenea, în cadrul seminarelor s-a mai vorbit despre actele normative privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile mierii, măsurile de supraveghere și control al unor substanțe și al reziduurilor în miere. Totodată, au fost prezentate informații utile și despre mai multe tehnici de participare la expoziții internaționale în scopul promovării produselor și cum apicultorii să atragă investiții străine.
 
„Îmi pare bine că instruirile pe care le-a prezentat doamna Mederle sunt de un mare interes pentru apicultorii din nordul Moldovei”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug, precizând că proiectul-pilot finanțat de Guvernul României este implementat conform programului.
 
FOTO: Seminar regional la Edineț despre biologia, nutriția și patologia albinelor. Foto: adrnord.md


„Seminarele regionale sunt binevenite”
 
Apicultorii spun că seminarele regionale organizate în cadrul proiectului-pilot sunt binevenite, întrucât aceștia au posibilitatea să afle mai multe despre latura științifică a albinăritului, dar și să cunoască mai multe opinii din practica celor care se ocupă de apicultură. Mai mult, unii apicultori spun că ar dori să participe la mai multe astfel de seminare, care i-ar ajuta să aibă albine sănătoase și produse apicole de calitate.
 
„Seminarele regionale despre apicultură sunt binevenite în momentul de față, mai ales în această perioadă, când trebuie să știm în ce stare se află albinele, dacă nu sunt afectate de boli. Doamna Mederle din România ne-a vorbit destul de clar despre toate bolile albinelor”, susține Vasile Ivașcu din Glinjeni, Fălești, care se ocupă cu apicultura de 50 de ani.
 
„Ar fi de dorit ca astfel de lecții să se înceapă mai devreme, fiindcă primăvara este multă treabă, nu doar la albine, în toate domeniile”, a spus apicultorul Sergiu Canila din Glodeni, potrivit căruia seminarul la care participă are un pronunțat caracter științific.
 
„Eu am o rugăminte către auditoriu. Cât vorbește doamna Narcisa, nimeni nu pune întrebări și nu intervine cu trăsnăile lui. Tăceți și ascultați! Când o să vă dea voie o să vorbiți”, a intervenit Valentin Bobu, un apicultor din satul Mocșa, raionul Fălești.
 
Proiectul-pilot va fi dezvoltat!
 
„În paralel, ne gândim și la un alt concept de proiect, ca să lucrăm în beneficiul apicultorilor. Proiectul-pilot de față este un mic start, care ne va oferi posibilitatea să avem un centru regional de procesare și ambalare a mierii de albine, la Cupcini. Ne propunem, în continuare, să dezvoltăm împreună noi idei și vom căuta surse de finanțare suplimentare pentru a avea posibilitate să dezvoltăm proiectul apicol mai departe”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.
 
Proiectul apicol realizat de ADR Nord prevede crearea unui sistem de achiziții, stocare, procesare, ambalare și formare a loturilor de produse apicole la nivel regional. Totodată, 100 de apicultori locali deja au fost instruiți cum să utilizeze programele de implementare a standardelor internaţionale de calitate şi de inofensivitate alimentară în cadrul a 10 seminare. De asemenea, pentru apicultorii din nordul Moldovei urmează a fi organizată și o vizită de studiu în România.
 
În prezent, în cadrul proiectului-pilot se desfășoară o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine, fapt ce va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor.
 
Menționăm că o primă experiență de promovare a producătorilor de miere în Regiunea de Dezvoltare Nord a fost Festivalul Mierii, organizat de ADR Nord la sfârșitul lunii septembrie 2014, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Ediția a doua a Festivalului Mierii a avut loc la începutul lunii octombrie 2015, la Bălți, în contextul Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, eveniment organizat în cadrul celei de-a treia a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.
Autor: Ion Prisăcaru
Sursa: hotnews.md
31.03.2016 Actual
1941
0

Comentarii 0