Sursa imagine: infotag.md

Liberal-democraţii vor să guverneze fără majoritate parlamentară, Lupu

Unul din motivele pentru care PDM a votat moțiunea de cenzură este că PLDM și Valeriu Streleț au refuzat să înceapă discuțiile cu deputații neafiliați pentru asigurarea unei majorități parlamentare, a declarat de la tribuna centrală a parlamentului liderul democraților Marian Lupu.

El a menționat că a abordat în mai multe rânduri această chestiune, dar PLDM sau se declara împotrivă sau fugea de un răspuns. ”Actuala alianță nu are majoritate parlamentară, iar asta se întâmplă din cauza pierderilor pe care le-a avut PLDM. I-am explicat de nenumărate ori premierului că prioritatea noastră acum este să facem o nouă majoritate parlamentară și să dialogăm cu independenții. Răspunsul a fost fie negativ, fie evaziv”.

Streleț în loc să înțeleagă că nu poate guverna fără majoritate, căuta ”votul de aur” în penitenciare, a sugerat Marian Lupu. ”Premierul nu a înțeles că fără această majoritate nu poate guverna, el ne spunea cum aduce votul de aur din penitenciar, în loc să accepte să purtăm acest dialog cu independenții cât încă mai puteam evita căderea guvernului. O atitudine care din nou arată că nu înțelege pe deplin responsabilitatea funcției pe care o ocupă”.

Democrații și-au prezentat deschis argumentele în favoarea susținerii moțiunii de cenzură, iar Marian Lupu a precizat că i-a propus lui Streleț să demisioneze pentru a evita procedura moțiunii. ”Partidul Democrat din Moldova a anunțat încă de ieri care este poziția sa față de aflarea în funcția de premier a domnului Streleț, am făcut-o transparent, argumentat în cadrul ședinței alianței, așa cum e normal să fie în politică. Nu ne-am ascuns nici după moțiuni depuse de alte partide, nici după cuvinte, nici după platforme sau alte invenții subterane. Noi am cerut in modul cel mai politic și procedural posibil ca colegul nostru să demisioneze din funcția de prim ministru și ‎i-am exprimat un vot de neîncredere, după ce am analizat comportamentul lui în această funcție”, a adăugat liderul PDM.

Democrații au anunțat că nu vor face așlianțe ciu partidele de stânga și vor asigura continuarea parcursului european al Republici Moldova. În acest context, Marian Lupu a invitat partidele pro-europene ca în cel mai scurt timp, începând de mâine să înceapă discuțiile pentru crearea unei majorități parlamentare care să voteze viitorul guvern.

Autor: infotag.md
29.10.2015 Actual
2187
0

Comentarii 0