Sursa imagine: hotnews.md

Marian Lupu: „Acțiunea de astăzi se datorează domnului Grinevețki” | GALERIE FOTO

Recent renovat, Muzeul memorial al Statului major al Frontului II Ucrainean din satul Malinovschi, raionul Râşcani, și-a deschis larg porțile oaspeților din Rusia, Ucraina și Republica Moldova, care au participat sâmbătă, 25 august, la un program cultural dedicat aniversării a 68 de ani de la „eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”,  în timpul Operațiunii Iași-Chișinău.

 
„Vreau să aduc sincere mulțumiri tuturor celor care au contribuit la păstrarea memoriei, fiindcă, se știe bine, un popor care nu-și ține minte trecutul nu are șanse de izbândă, nu are viitor”, a menționat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu.
 
În context, Marian Lupu i-a mulțumit vicepreşedintelui Comisiei parlamentare pentru securitatea naţională a Radei Supreme a Ucrainei, Serghei Grineveţki, „un partener care ține la relațiile de prietenie cu Republica Moldova”. „Acțiunea de astăzi se datorează, în cea mai mare parte, domnului Grinevețki, se datorează ajutorului și asistenței directe a domniei sale și pentru acest lucru îi mulțumesc”, a mai spus Marian Lupu.
 
 
La eveniment au mai participat ministrul Culturii, Boris Focșa, șeful Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat Bălţi, Anatol Harcenco, președintele raionului Râșcnani și președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Parea, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, invitați de rang înalt din Ucraina și Rusia, veterani, formații muzicale, locuitori din nordul republicii.
 
 
Muzeul memorial al Statului major al Frontului II Ucrainean din satul Malinovschi a fost transmis la balanța Ministerului Culturii printr-o Hotărâre de Guvern din noiembrie 2001. Monument istoric de importanţă naţională, Muzeul a fost inclus în registrul monumentelor ocrotite de stat, atribuindu-se, din 1 ianuarie 2002, statut de filială a Muzeului Naţional de Arheologie și Istorie a Moldovei. Pe Aleea Eroilor de la Muzeul din Malinovschi au fost instalate, în urma unei Hotărâri din 2002 a Guvernului Tarlev, busturile comandanţilor de oşti I. S. Konev, R. Ia. Malinovschi şi F.I. Tolbuhin.
 
Autor: HotNews
Sursa: hotnews.md
25.08.2012 Actual
4587
0

Comentarii 1

  • Vasile:

    Prostu asta de Lupu sa mai invete ceva istorie! "eliberare"? Baaaai prostane, credeam ca ai atitudine, dar tu esti un lingau. Ai fost sub Voronin timp de 4 ani, si akum kontinui, sa joci sub coardele imperialistilor din est. Rusine...

    25.08.2012 19:42