Sursa imagine: interpress.omg.md

Deputatul poate rămâne fără mandat dacă nu-şi îndeplineşte îndatoririle, CC

Curtea Constituţională (CC) a hotărât că mandatul unui deputat poate fi ridicat dacă acesta se eschivează de la îndeplinirea îndatoririlor sale ca ales al poporului. Totodată, instanţa menţionează că deputaţilor nu li se interzice să protesteze împotriva unui proiect sau unor decizii prin boicotarea şedinţelor plenare, transmite Info-Prim Neo.

La originea cauzei în care s-a expus CC se află sesizarea deputaţilor din fracţiunea Partidului Liberal,Victor Popa şi Valeriu Munteanu. Sesizarea a vizat în esenţă posibilitatea încetării mandatului, fără consimţământul deputatului, în cazul neparticipării lui la şedinţele în plen ale Parlamentului sau la şedinţele comisiilor de specialitate.

Potrivit autorilor, sesizarea a fost întemeiată pe circumstanţa deputaţilor din fracţiunea comuniştilor, care, sub diferite pretexte, utilizând boicotul parlamentar pe perioade îndelungate de timp, nu au participat la şedinţele în plen ale Parlamentului şi la şedinţele comisiilor de specialitate, ceea ce, în viziunea deputaţilor liberali, este o eschivare de la exercitarea suveranităţii naţionale.

Preşedintele CC, Alexandru Tănase, a declarat că prin hotărârea sa, Curtea Constituţională a permis Parlamentului să ridice mandatul unui deputat care nu-şi onorează obligaţiile. Însă nu se admite ridicarea colectivă a mandatelor şi nici când unul sau mai mulţi deputaţi decid să protesteze. Alexandru Tănase a mai adăugat că opoziţia trebuie să aibă dreptul să protesteze împotriva anumitor decizii parlamentare. Totodată, ridicarea mandatului unui deputat nu poate fi făcută printr-o simplă hotărâre de Parlament. CC consideră că astfel de prevedere, precum şi mecanismul lipsirii de mandat, trebuie prevăzute în legislaţie.

În acest context, unul dintre autorii sesizării, Victor Popa, a comunicat că a fost format un grup de lucru pentru amendarea regulamentului de funcţionare a Parlamentului şi în acesta vor fi propuse modificări în conformitate cu hotărârea adoptată de CC.

Autor: info-prim.md
19.06.2012 Actual
1757
0

Comentarii 0