Sursa imagine: nit.md

Cornel Ciurea: Cît de corectă este decizia care lasă NIT-ul fără licenţă

Retragerea licenţei postului de televiziune NIT de către CCA reprezintă încă un pas în ceea ce am putea numi „lupta pentru televizor” dintre putere şi opoziţie. Motivul retragerii acestei licenţe îl constituie „nerespectarea pluralismului de opinii” în cadrul buletinelor de ştiri. Ştirile NIT-ului sînt părtinitoare, ceea ce este practic de necontestat. Guvernarea este diabolizată iar opoziţia apare constant în imagini pozitive, fapt care contravine Codului Audiovizualului. În aceste condiţii, unii vor spune că subiectul este epuizat, televizunea NIT trebuie închisă iar jurnaliştii ar urma să fie ciuntiţi. În realitate, însă, lucrurile nu par a fi deloc simple.

În primul rînd, este clar că decizia CCE se dovedeşte a fi una birocratică şi formalistă, care se conduce doar de buchia Codului. Dacă vom intra în esenţă atunci va trebui să consatăm că majoritatea posturilor de televiziune din ţară, care se conduc de prevederile Codului Audiovizualului, fac jocurile partidelor aflate la guvernare. Comuniştii nu apar nici la M1, nici la Prime, nici la PRO TV şi nici la Publika şi Jurnal TV. Astfel, prin decizia luată, CCA vrea să elimine de pe piaţa audiovizualului singurul post de televiziune al opoziţiei. Repet, nu avem temei să considerăm decizia CCA drept fiind una nefondată, ea avînd acoperire juridică perfectă. Dar prin proceduralism exagerat şi pedanterie făţişă, CCA crează un dezechilibru profund atît politic cît şi mediatic, consolidînd puterea şi şubrezind vocile contestatare.

Nu cred că în cazul dat putem accepta contraargumentul potrivit căruia „comuniştii au procedat la fel”. E adevărat că comuniştii au făcut la fel dar pentru ca puterea actuală să fie legitimă ea trebuie să procedeze altfel. Adică, să ţină cont de principiile democratice, ca spirit şi nu ca norme juridice extrem de interpretabile. Acest lucru este valabil mai ales acum cînd se doreşte votarea unei legi a opoziţiei, a cărei spirit ar fi că opoziţia are nevoie de o protecţie mai mare decît puterea. 

În al doilea rînd, ne putem întreba cam de ce toate televiziunile ar trebui să fie obligate să funcţioneze după acelaşi tipar, oferind în cadrul buletinelor de ştiri trimitere la cele două surse. În fond, acest jurnalism clasic poate fi contestat mai ales în condiţiile în care puterea, susţinută masiv de mass media, îşi pierde legitimitatea populară. Comuniştii pretind că acest lucru s-a întîmplat şi că guvernarea actuală trebuie abolită. În asemenea condiţii, NIT-ul, cred, poate să înăsprească mesajul şi să nu să se conducă de regulile de joc, stabilite de Cod. O asemenea situaţie nu mai cade sub incidenţa Codului Audiovizualului şi poate să fie reglementată doar de partidele parlamentare (inclusiv, opoziţia). Prin decizia luată, CCA intervine destul de brutal în mersul luptei politice din ţară, avînd în vedere că toate televiziunile importante au conexiuni politice.

În al treilea rînd, rămîne desigur bănuiala politizării excesive a CCA. Oamenii din CCA nu sînt desigur sfinţi. Admit că unii dintre ei au luat această decizie fiind mînaţi de impulsul nobil al respectării procedurilor stipulate în Cod. O altă parte, însă, ar putea să fie docili executanţi ai unor comenzi politice. Prin urmare, retragerea licenţei este şi o răfuială politică. În tot cazul, nu vom fi mişcaţi deloc de argumentul că singurul vot politizat, exprimat în şedinţă, a fot cel al lui Corneliu Mihalache, care a fost unica persoană ce s-a exprimat împotriva retragerii licenţei. Nu credem în aşa ceva.

Totuşi, din cîte înţelegem, licenţa nu va fi retrasă imediat. NIT-ul va acţiona în judecată şi va putea emite pe durata desfăşurării procesului. Asta înseamnă că vocea opoziţiei nu dispare. 

Autor: Cornel Ciurea
Sursa: hotnews.md
06.04.2012 Media
4000
0

Comentarii 5

 • Adrian:

  Cred ca spui tampenii. Reprezentantii comunistilor, sunt mereu prezenti si la alte televiziuni. Desigur, cei care muncesc mai mult, apar mai des, iar chiulangiii, doar la anumite ocazii. Nit-ul a otravit publicul pe parcurs, avand o pozitie sovina si pro comunista, totodata defaimand populatia majoritara.

  06.04.2012 16:44
 • Sergiu:

  Il susțin pe Adrian. Comuniștii nu vin în studiouri fiindcă nu pot polemiza. Ei "dețin adevărul în ultima instanta" și asta propaga NIT-ul. In plus aceeași comuniști promovează românofobia, moldovenismul primitiv și supremația limbii ruse fără drept de apel. Sa vina în celelalte studiouri cu argumente.

  06.04.2012 17:19
 • Flavius:

  Acest canal, nu poate fi numit televiziune, ci mai degraba un difuzor de ideologie bolsevica. Acum, sper sa aiba loc, in sfarsit, decomunizarea Moldovei.

  06.04.2012 17:20
 • NIT, a fost o otrava: un simbol a 200 ani de cotropire rusa!:

  Nerespectarea pluralismului de opinii, continuarea perpetua facandu-se critici bazate pe minciuni, pe manipulatie în contra guvernului AIE si preaslavirea Comunistilor-rusi, a ajuns!!! La revedere, ar implica o re-Vedere cu NIT asa ca nu-mi iau la revedere de la NIT! Ii vreau la gunoiul istoriei! 2 secole si-au facut de cap rusii aici. NIT sa fie simbolul final al rusilor pe aceste meleaguri!

  06.04.2012 18:13
 • RE:

  Nu exista tara care sa permita difuzarea, pe teritoriul ei, a manipularilor anti-statale si xenofobe. Orice analiza calitativa a continutului difuzat de NIT poate demonstra aceasta.

  Cu toate acestea CCA-ul trebui sa aduca presei lista cu incalcari, ca sa nu mai existe discutii.

  06.04.2012 22:05