Sursa imagine: hotnews.md

Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Prim-vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc a avut un prânz de lucru cu Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Lise Christoffersen și Piotr Wach care se află în vizită în Republica Moldova în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie 2011. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ține de modul de funcționare a instituțiilor democratice, situația privind alegerea președintelui, progresul în realizarea reformelor, etc.

Prim-vicepreședintele Parlamentului a exprimat recunoștința autorităților moldovenești pentru interesul cu care APCE urmăreşte evoluţiile din RM în general şi pentru implicarea în procesul de identificare a soluţiei în cazul blocajului constituţional din RM. De asemenea, Vlad Plahotniuc a apreciat înalt contribuţia Consiliului Europei în procesul de promovare a reformelor democratice, drepturilor omului şi a statului de drept în RM. El a accentuat importanța Planului de Acţiuni „Activităţile viitoare ale Consiliului Europei de asistenţă şi cooperare pentru Moldova” (2010-2011) şi a mulțumit pentru decizia APCE de a-l extinde.

O problemă abordată de raportori a fost și legea anti-discriminare. Vlad Plahotniuc a opinat că adoptarea ei ar trebui să se facă excluzând elementele care afectează tradițiile locale. În acest context, Lise Christoffersen a adus exemplul țării sale, Norvegia, în care există legi separate pentru protecția diverselor categorii ce pot fi victime ale discriminării.

Piotr Wach a declarat că întrebarea principală este dacă Republica Moldova va avea voință și resurse pentru a implementa reformele la care s-a angajat.

În încheiere, Vlad Plahotniuc a asigurat reprezentanții APCE că autoritățile Republicii Moldova vor ţine cont de expertiza şi recomandările pentru depăşirea crizei politice și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Consiliului Europei.

Autor: Hotnews
01.12.2011 Europa
3112
0

Comentarii 7

 • victor:

  sigur ca astfel de intilniri fara cravate sunt benefice pentru tara noastra, dupa mine acest plohotniuk este un om ce stie ce face si anume nu umbla cu tot felul de piaruri precum il face Filat, dar lucreaza si face legaturi pentru interesul tarii destul de puternice. De multe pri am spus si o mai spun si acum, avem nevoie foarte mare de prieteni buni in Parlamentul si in consiliul european.

  01.12.2011 12:43
 • gaga:

  bravo Plahotniuc!

  01.12.2011 14:20
 • leonid garcea:

  Legea anti-discriminare intradevar a stirnit anumirte valuri de proteste in tara in rindul diverselor categorii de populatie. Intr-un fel aceasta lege este necesara, dar pe de o parte ea va stini nemultumire in rindul populatieie, si aici V.Plahotoniuc foarte bine a spus, ca adoptarea ei ar fi bine sa fie efectuata, numai in cazul ca sa nu fie afectate traditiile si obiceiurile tarii noastre, de aceea trebuie de gasit cai pentru solutionarea acestei probleme.

  01.12.2011 14:44
 • Jedy Simpson:

  Dupa ce am ascultat numai promisiuni de la ceilalti demintari care s-au implicat in dialogul cu reprezentantii europeni as vrea sa cred ca macar Plahotniuic se va apuca de treaba si va aduce vreun folos tarii. Mi-a placut opinia domniei sale despre legea antidiscriminare dar si raspunsul doamnei  Lise Christoffersen ar trebui luat in seama la modul cel mai serios.

  01.12.2011 16:01
 • Matei Vitalie:

  PLAHOTNIUC face bine ca promoveaza traditiile si modul de organizare laic al statului nostru. Oficialii europeni trebuie sa tina cont de spatiul nostru si sa incerce sa se adapteze mediului de aici, decit sa incerce sa ne convinga pe noi sa toleram ceea ce e acceptabil in europa.

  01.12.2011 17:58
 • Grec:

  plahatniuc isi face piar

  01.12.2011 18:52
 • Sorin Oprescu:

  Bine a punctat Vlad Plahotniuc "adoptarea ei ar trebui să se facă excluzând elementele care afectează tradițiile locale..."
  de mult timp trebuia cineva sa spuna acest lucru oficialilor europeni, ca aceasta controversata lege daca se poate sa o numim asa, nu trebuie doar adoptata si atit, legea data trebuie intii adaptata datinilor si traditiilor poporului moldovenesc.
  Bravo Vlad Plahotniuc, tot respectul !

  01.12.2011 19:54