Sursa imagine: voceabasarabiei.net

doc | Veaceslav Țâbuleac despre Crucea Mântuirii Neamului Românesc

Frati si surori, crestini de toate etniile, înalți oaspeți, astazi, pe aceasta frumoasa colina a Nisiporenilor, se savirseste una dintre cele mai semnificative zidiri crestine ale Domnului nostru Iisus Hristos din ultimele sapte decenii in Basarabia – Crucea Mantuirii Neamului Romanesc. Istoria neamului nosrtru, după venirea Apostolului Andrei pe paminturile romanesti cu misiunea de a ne aduce Cuvantul Domnului Iisus Hristos, se ordoneaza in jurul unui fapt central, un fapt generator: reprezentarea colectiva a lui IISUS HRISTOS si moartea sa mantuitoare…

Tot ce s-a facut in 2000 de ani dupa HRISTOS s-a facut la umbra gigantica a crucii. Pentru Hristos oamenii s-au iubit si s-au urat, s-au masacrat si ajutat, au cunoscut pasiunile  si sacrificiul. Dupa ridicarea  sa in ceruri  aici, pe pamant , de EL a depins totul: soarta stiintei, a frumusetei si a ratiunii… IISUS HRISTOS  este o forta interioara pe care secolele nu au epuizat-o, o lege suprema in fata careia totul se inchina.

Modul de viata ce caracterizeaza poporul nosrtru se bazeaza pe principiul “a nu da ,ci a darui,”  sufletul si bunatatea fiind primordiale  in comportamentul social. Initiativa venita din partea postului de radio  Vocea Basarabiei de a inalta simbolul crestinitatii pe colina Zghiharea din preajma localitatii Nisiporeni, oras in care a luat nastere aceasta institutie audivizuala, a gasit un viu sprijin din partea Asociaţiei Culturale Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Oneşti, judeţul Bacău, care au transmis mesajul nosrtru familiei oneştene, crestinilor Maria, Ghita şi Marian Dohotaru, grație cărora a și  demarat proiectul nostru. Cu sprijinul financiar al familiiei Dohotaru s-a  confectionat crucea, care avea initial 20 de metri. Anume acest fapt ne-a permis sa ne adresam catre crestini cu un apel de a contribui  la  colectărea de fonduri pentru construcția complexului Crucea Mântuirii Neamului Românesc.  Va marturisesc sincer: a fost cu adevarat o actiune crestina de mare amploare. Nu voi uita niciodată piciul de  sapte anisori, care in ziua de 28 aprilie, la primul radiodon organzat in preajma monumentului slavitului Domnitor Stefan cel Mare si Sfant din Chsinau, a rugat colectorii nostri sa accepte donatia sa—50 de banuti. Gestul acestui copil il consider de o semnificatie extraordinara din aceasta nu usoara perioada de munca in realizarea proiectului. Imi va ramine in memorie pentru toata viata fetile necajite, dar pline de evlavie crestina,  sute si sute de oameni, in mod special mă închin în fața bătrîneilor noștri. Emotii de neuitat au trait tinerii jurnalisti de la Vocea Basarabiei, cind o batrinica de 84 de ani din Orhei ,insotita de doi nepoti, a insistat sa primim donatia sa de 5000 lei, « ca sunt pentru Sfanta Cruce, spunea ea, iar pentru ziua cind va fi petrecuta pe ultimul drum pamantesc a agonisit necesarul ». Inca o dovada in sustinerea afirmației ca noi ,romanii, suntem darnici, adica suntem adevarati crestini.  

Dragi creștini, la edificarea acestui  monument al credinței noastre întru Hristos, de slavire a Nemuritorului,  au partcipat activ si multi demnitari si politicieni din Chisinau,intelectuali, fete bisericesti, oameni de afaceri, precum  domnul Ion Lupu, directorul general al Agentiei de Stat Moldsilva,vicedirectorul Tudor Butnaru, deputatii Valeriu Strelet,   Ana Gutu, Maria Ciobanu, Chiril Lucinschi, vicepresedintele Parlamentului R.M. Liliana Palihovici, Primarul General al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, Seful Cancelariei de Stat,dl Victor Bodiul, publicatia ”Timpul de Dimineata”, familia Alexandra si Constantin Tanase, conducatorii intreprinderilor, care au efectuat lucrarile de construcție a acestui complex, Valeriu Abageru, directorul societatii Nica din Nisporeni,   fondatorul societatii “Moncontel Service ”, dl Veaceslav Ursachi si directorul general al intreprinderei mentionate Ruslan Romanof, directorul general al societatii “Agroenergia,” dl Andrei Bolboceanu, seful intreprinderii “Casalux”, profesor universitar, doctor in stiinte tehnice dl Nicolae Covalenco , membrul Academiei Romane a mesterilor populari, maestrul Vasile Adam, parohul catedralei Apostolii Petru si Pavel din Chisinau,profesor in teologie, preotul Petru Buburuz, parohul bisericii din Calarasi, preotul Ioan Mutu si multi,  multi crestini, spre lauda lor, din Basarabia.

Astazi bucuria noastra, a organizatorilor si  a responsabilor de aceasta actiune  nu ar fi fost deplina, daca la realizarea acestui  important proiect nu venea cu o donație mai mult decit generoasă  familia Sanda si Vlad Filat, donație in valoare de 30.000 $, ceea ce a permis  ducerea la bun sfirsit a  lucrarilor si achitarea notelor de plata. Mă simt obligat sa va mai fac o  marturisire astazi și anume ca fara implicarea directa a primului ministru, a  domnului  Vlad Filat, nu as fi putut depasi labirintul procedurilor  încă foarte birocratizat. Cine a trecut prin coridoarele functionarilor nostri isi da seama despre ce vorbesc. E umilitor. Am reusit sa parcurg acest “drum umilitor”  fara a savirsi vreun pacat, precum ar fi darea de mita.

Dupa 5 luni de munca la acest memorial, vreau sa va spun ca am inteles atatea lucruri cat nu am reusit a  cunoaste pe parcursul a 50 de ani traiti. Am cunoscut atita lume buna, frumoasa, inteligenta si, cel mai important – cu credinta in Dumnezeu. Dar mi-a fost dat sa aud si lucruri urite, minciuni, suspiciuni și multă, multă invidie… care ne-a făcut atîta rău de-a lungul anilor, dar de care nu ne putem debarasa.

De aceea,înalți oaspeți și creștini,  consider important sa mai mentionez urmatoarele : valorile morale si religioase impun detinatorilor de valori renuntarea la interesul egoist, limiteaza dorintele si trebuintele nelimitate ale omului, si astfel, contribuie la imblinzirea instinctelor si pacificarea spiritelor. Valorile politice, statul si institutiile sale, nu-si pot indeplini in intregime rostul fara concursul valorilor religioase si morale. De aceea Statul cu valorile sale, are in religie cea mai buna scoala de formare a cetatenilor, iar cind lipseste constiinta religioasa si morala pentru slujbasii si cetatenii sai, statul se transforma intr-un tiran sau o vaca de muls pentru politicieni, slujbasi si  pentru acei care nu respecta legile.

Profesorul Ilarion Felea in lucrarea sa “Religia si sistemele educationale” ne atenționează ca intr-o lume fara principii etice si religioase, legile nu mai au nicio putere. Ne facem iluzia ca inmultind legile, infruntam moravurile societatii. Directia aceasta este fundamental gresita, deoarece nu este lege pe care oamenii sa nu o poata ocoli sau infringe. Valorile religioase introduc etica in valorile stiintifice, culturale, politice. Biserica e o trebuinta a sufletului nosrtru, e un asezamant care satisface dorul sufletului nostru, dupa sfintenie si dupa Dumnezeu. De aceea nu ne putem lipsi de ea.

In incheiere, va rog sa reflectati asupra a doua propuneri. Prima ar fi inaugurarea aici ,in Nisporeni, incepind cu anul 2012, in sambata saptamanii patimilor -- DRUMUL CRUCII, care sa porneasca de la monumentul voievodului si aparatorului crestinismului, Stefan cel Mare, si Sfant pina la memorialul „Crucea Mântuirii Neamului Românesc”. Ar fi bine sa se implice in aceasta actiune intreaga populatie, dar pentru mine e categoric important ca figuranți principali sa fie elevii, tineretul. Al doilea lucru, care ar fi o continuitate la cele facute, este constructia unui schit pentru doi calugari, care vor putea sa se ingrigeasca de cele duhovnicesti, dar si de complexul „Crucea Mântuirii Neamului”.  Cu ajutorul bunului nosrtru Dumnezeu crestinii din Basarabia, romanii de pretutindeni vor putea inalta in perioada urmatoare o manastire in slava Domnului Nostru IISUS HRISTOS.

Slavitul nostru DOMNITOR STEFAN CEL MARE SI SFANT in fiecare an construia cate o manastire sau biserica! De ce nu ar contribui la o asa lucrare crestina guvernele de la Chisinau si Bucuresti, care nu-s indiferente sa-l omagieze cu orice ocazie pe cel mai mare roman moldovan al tuturor timpurilor.

Papa Benedict al 15 in mesajul sau adresat Bisricii Crestine, lumii intregi si fiecarui individ in parte, spunea: “Nu putem continua ca in trecut. Umanitatea se afla la o rascruce. Este timpul sa reflectam. Este timpul sa schimbam. Timpul de a face o semi-intoarcere. Atatea probleme trebuie sa fie rezolvate, dar niciuna nu va fi rezolvata daca Dumnezeu nu este in inima noastra si redevine vizibil in lume”.

Din pacate, suntem inca departe de a atinge acest stadiu de desavarsire spirituala, de a intra in armonie cu universul, deci este nevoie sa agonizam in iubirea pentru IISUS HRISTOS, pentru a ajunge la o civilizatie superioara spiritualizata si nu la o civilizatie a razboiului, a urii,a  invidiei și a autodistrugerii. Haidați, dar,să ne pătrundem de înțelepciunea  unui citat din EVANGHELIA dupa LUCA, “…fericiti sunt cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc! Caci vremea e aproape!”.

Doamne, iarta-ne si ne pazeste!
 

Autor: Veaceslav Țâbuleac, director Radio Vocea Basarabiei
Sursa: hotnews.md
30.08.2011 Opinii
3742
0

Comentarii 0